وبلاگ
والدین، کارسوق و مدرسه مثلث پیشرفت علمی دانش آموزان
نگرش والدین و خانوادهها نسبت به دانش در زندگی روزمره نقش مهمی در شکل دادن آرزوهای علمی کودکان دارد. حمایت گسترده و کامل پدر و مادرها برای حضور دانشآموزان در رویدادهایی که مهارتهای علمی و ذهنی را ارتقا میدهد به افزایش توانمندیهای فرزندان کمک میکند. کارسوقها و کارگاههای علمی و مهارتافزایی یکی از بهترین بسترهایی هستند که خانوادهها با اعتماد به آنها میتوانند زمینههای ارتقای علمی فرزندانشان را فراهم کنند. چند سالی است که کارسوقهای علمی از طرف برترین مراکز آموزشی و دانشگاهها و توسط دانشآموختگان برتر و استادان این مراکز برای دانشموزان برگزار میشود و سال به سال پر رونقتر میگردد. یکی از مهمترین عوامل رونق این کارگاهها را میتوان حمایت والدین و دیدگاه مثبت خانوادهها نسبت به کارسوقها دانست.
با توجه به این که کارسوقهای علمی نسبت به برنامه درسی دانشآموزان بهصورت فوق برنامه ارایه میشوند نقش پدران و مادران در فراهم کردن شرایط و تشویق دانش آموزان برای استفاده از چنین فرصتهایی در کنار پیش بردن برنامههای درسی حایز اهمیت است. عملا نیز مشاهده میشود خانوادههایی که علم و دانش را بزرگ میشمارند در ایجاد انگیزه و دید مثبت نسبت به فعالیتهای علمی و مهارتافزای فراتر از برنامه درسی فرزندانشان اهتمام بیشتری دارند. اتفاقا میتوان رواج و توجه بیشتر به برگزاری کارگاههای نوآورانه مبتنی بر دانش در مدارس را ناشی از این خواست خانوادهها دانست. تقاضایی که خواستگاه آن خانواده و علت آن ارتقای سطح علمی اعضای خانواده و تحصیلات پدران و مادران و درک نیاز دانشموزان است.
کارسوق در مدارس و همکاری والدین
البته باید توجه داشت که مدارس برتر و نمونه و مدیران و مربیان آگاه مراکز آموزشی، همچنان نقش اصلی را در ایجاد زمینه و فراهم کردن امکان شرکت در کارگاهها و کارسوقهای علمی برای دانشآموزان ایفا میکنند. بهعنوان مثال اولین کارسوق دانشآموزی در سال ۱۳۷۱ برای مدارس سازمان استعدادهای درخشان کشور برگزار شد و در سالهای بعد کارسوق هایی با موضوعات دیگر مانند فیزیک، شیمی، نجوم، فوتونیک و عصبشناسی نیز اضافه شد و تا امروز گسترش زیادی داشته است. امروز فراگیر شدن برگزاری کارسوقهای دانشآموزی توسط پژوهشسراها و مراکز و نهادهای آموزشی و علمی دولتی و غیر دولتی، دانشگاهها سبب شده تا دیگر مدارس برتر هم از این فضای علمی بهره ببرند. حتی دسترسی به اینترنت این امکان را در نقاط دور و نزدیک کشور گسترش داده است.
با اینحال در این میان باید به این نکته توجه شود که همکاری والدین است که تلاش مدارس ، مدیران و مربیان و نهادهای آموزشی را که در این زمینه فعالیت میکنند ثمربخش میکند. در حقیقت درک متقابل و سازنده در این زمینه به گسترش بیشتر رویدادها و کارسوقهای علمی میانجامد.
کارسوقهای خانوادگی
این روزها رویدادهای علمی جذاب نوآورانهای تحت عنوان کارسوقهای خانوادگی برگزار میشود. کارسوقهای خانوادگی اغلب بهصورت چالشی و در فضایی با نشاط اجرا میشود و توانایی علمی و فنی پدران و مادران در کنار دانش آموزان باعث ایجاد انگیزه مضاعف در فراگیری دانش و مهارت توسط دانش آموزان میشود. اینگونه کارسوقها علاوه بر جذابیتهای علمی و ایجاد انگیزه در دانش
آموزان باعث تقویت روابط والدین و فرزندان میشود.
بهطور کل همراهی والدین و حمایت آنها از علایق و تمایلات علمی و آموزشی دانشآموزان هم حال فرزندان را خوب میکند و هم توانمندیهای علمی و مهارتی آنها را افزایش میدهد.