اصول و مبانی ليزر (خانم دکتر رفاهی زاده- مرکز نواوری لیزر ایران)
اگه از درس فیزیک بدت میاد و احساس خوشایندی نسبت به مطالبش نداری؛
اگر از فیزیک بدت نمیاد اما برات جذابیت ویژه ای هم نداره؛
و البته اگه عاشق فیزیک هستی؛
در هر صورت بهت پیشنهاد میکنم یکبار این فیلمو تماشا کن!
اگر به نظرت جالب بود بار دوم و سوم با دقت بیشتری ببین و اگر سوالی داشتی از ما بپرس!
تاريخچه ليزر از ميزر تا شكل گيري ليزرهاي مدرن(آقاي دكتر فرهاديان-سازمان انرژی اتمی)
پس از طرح نظریه گسیل القایی توسط آلبرت انیشتین در سال 1917 حدود 35 سال بعد اولین میزر و 43 سال بعد نخستین لیزر توسط میمن در سال 1960 ارائه شد. از آن زمان تاکنون و در طی این حدود 50 سال پیشرفت های شگرفی در حوزه لیزر صورت گرفته است. این تلاش ها در زمینه مواد فعال گوناگون، روش های دمش، تکنیک های الکترواپتیکی و … سبب افزایش توان و انرژی، کاهش پهنای پالس، گسترش طیف و … شده است. این پیشرفت ها باعث شده است تا انواع مختلفی از لیزرها در کاربردهایی نظیر صنعت دفاعی، پزشکی، تحقیقات، هوافضا، مخابرات و … به سامانه ای بدون جایگزین تبدیل شوند.
کاربردهای لیزر در صنعت (آقاي مهندس سیلاخوری-سازمان انرژی اتمی)
هر روزه به کاربردهای لیزر در صنایع مختلف افزوده می شود. در واقع در دنیای پرشتاب رقابت، صنعتی پیروز خواهد بود که بتواند از روش های توانمند و نوین برای رفع چالش های خود بهره ببرد. لیزر های تپی و پالسی با قابلیت های ارزشمند خود، کاربردهای متنوعی در صنعت دارند. در این جلسه، نخست به عملکرد پیوسته و تپی لیزرها پرداخته میشود تا اختلاف آنها بهخوبی روشن گردد. سپس، برهمکنش لیزرها با ماده، با هر دو عملکرد پیوسته و تپی توضیح داده خواهد شد. در پایان، با توجه این دانستهها، کاربردهای لیزرها در زمینههای گوناگون صنعتی، همچون: برشکاری، حکاکی، چاپگر سهبعدی و مانند آنها بررسی خواهند شد.
برای آشنایی با لیزر و سنجش ویژگی های مختلف آن، ابتدا باید تفاوت لیزر و منابع نوری دیگر را بشناسیم. برای همین باید کمی براتون قصه بگم! وقتی برای خرید لامپ به بازار مراجعه می کنیم، به برندها، اشکال و قابلیت های مختلفی برخورد می کنیم که تنوع بی نظیری به این بازار گسترده می دهد. برای مثال، لامپ رشته ای ارزان و در دسترس است و به محض روشن شدن و تا لحظه سوختن نور نسبتاً ثابتی دارد و با ابزار ساده ای به نام دیمر، نور آن کم و زیاد می شود.
وقتی علم کوانتوم در صده قبل شناخته شد و شرودینگر آن را فرمول بندی کرد. خیلی از پدیدههای نور و اپتیک قابل فهم و توضیح شدند. علت خیلی از پدیدههای نوری دارای جذب، عبور و تابش مثل تابش فلورسانت و فسفرسانس شناخته شد. آنچه که از مدتها قبل انسان به آن فکر میکرد یعنی نوری که بتواند بسیار قوی ، جهتمند و تکرنگ باشد در دسترس بهنظر میرسید و بعد از مدتی اولین لیزر اختراع شد.
کاربرد لیزر در پزشکی (آقاي دکتر مشایخی -مرکز ملی علوم و فنون لیزر ایران)
امروز شاهد هستیم که لیزر به عنوان یک ابزار قدرتمند سهم بسزایی در گسترش دانش بشری و تکنولوژی جدید دارد. جدای از کاربردهای نظامی، لیزر پزشکی یکی از مهمترین کاربردهای لیزر محسوب میشود که هر روز هزاران نفر با آن تحت درمان قرار میگیرند. در سال ۱۹۶۴ با اختراع لیزر CO2، راه برای بکارگیری لیزر در جراحی باز شد. در آن مقطع زمانی بود که فکر بکارگیری فوتون بجای چاقوی جراحی در جراحیهای دقیق و ظریف مطرح شد. ذکر این نکته لازم است که لیزر تنها به عنوان یک چاقوی جراحی بکار گرفته نمیشود، بلکه بکارگیری آن مزایای فراوانی در امر پزشکی دارد که اهم آن را میتوان چنین بر شمرد.
۱- بهبود نتایج درمان
۲- کاهش الودگی و عفونت
۳- کاهش خونریزی در عمل
۴- کنترل دقیق در عملهای جراحی
۵- کاهش محدوده جراحی
۶- بهبود سریع جراحی و کاهش زمان درمان
۷- کاهش میزان مصرف دارو
۸- اقتصادی بودن آن نسبت به دیگر روشهای موجود
با توجه به مزایای بیان شده بالا منطقی است که این شاخه پزشکی مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
در این کارگاه تلاش می شود کاربرد لیزر در پوست و زیبایی چشم دندان و سنگ کلیه توضیح داده شده و اهمیت این فناوری در درمان بیماریها ارائه شده است.